Om Florida

Resmål, nyheter, restips och fakta om Florida

Fakta om Florida

Information och fakta om delstaten Florida i USA som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Florida, eller The Sunshine State, har ett underbart klimat och kritvita stränder som kantas av vackra palmer. I Florida hittar du ett enormt utbud av aktiviteter och nöjesparker men även storstaden Miami med shopping, stränder och uteliv. I Florida finns det mycket att uppleva och göra. Everglades med fantastisk natur och alligatorer, Key West, nöjesparker som Magic Kingdom, Epcot Center, Disney Hollywood Studios och Universal Orlando. I Florida finns också massor av golfbanor i världsklass. Fakta och bra att veta om Florida.

Information om Florida

Florida är en amerikansk delstat som ligger i sydöstra USA. Florida har Mexikanska golfen i väster och delstaterna Alabama och Georgia i norr samt Atlanten till öster. Delstatens huvudstad är Tallahassee och största staden är Jacksonville. Högsta punkt är Britton Hill 105 m ö.h. Folkmängd var 2010 18 801 310 vilket ger en befolkningstäthet på 110,4 invånare/km². Florida inträde i unionen den 3 mars 1845. Förkortningar är FL Fla och US-FL. Florida består av 67 counties/delar varav den största är Palm Beach. De flesta bor i Miami-Dade County med 2,4 miljoner invånare år 2008. Floridas areal är 170 451 km² varav ca 30 486 km² vatten. Ca 35 % av ytan är skog. Det finns en hel del sjöar och träsk. De största är Okeechobeesjön, Apopkasjön och Georgesjön. Genom Georgesjön rinner S:t Johnsfloden som är Floridas längsta flod, 439 km lång. Det största, och mest kända träskområdet är Everglades som ligger söder om Okeechobeesjön. Sjön och träsket sitter ihop genom underjordiska kanaler.

Delstaten är den lägsta delen i USA med en höjd över havet i snitt på 30 meter. Den ca 2 000 km långa kusten mot Atlanten och Floridasundet består av dyner och sandbankar samt lagunbildningar. Mot Mexikanska viken finns flera vikar och bukter, som t.ex. Whitewater Bay, Charlotte Harbor, Tampa- och Pensacola-vikarna. I söder omges Florida av en 320 km långt område av små kalkstens- och korallöar, Florida Keys, såsom Key Biscayne, Key Largo, Vaccas Keys, Pine Islands, Key West, Marquesas Keys och Tortugas Keys. Flera av städernas i Florida har vuxit samman till storstadsområden som Miami-Fort Lauderdale-Miami Beach, Tampa-St. Petersburg-Clearwater, Orlando-Kissimmee och Jacksonville.

Turism i Florida

Turismen är en stor inkomstkälla för delstaten. När besökare från andra delar av USA började upptäcka Florida som semesterdestination startades många s.k. roadside attractions, ofta små parker som bjöd på varierande underhållning. Exempel på den här typen av attraktioner som fortfarande lever kvar är Gatorland i Orlando och Weeki Wachee Springs. När Disney World startade med sin första park 1971 kom detta att fullkomligt rita om kartan i centrala Florida. Magic Kingdom blev starten på något helt nytt. Efter Disneys första park följde Epcot (1982), Hollywood Studios (1989) och Animal Kingdom (1998). Sea World blev nästa stora park (1973). Universal följde efter med två parker: Först Hollywood Studios (1990), och sen Islands of Adventure (1999). Av dessa sju parker (ofta kallade ”The Big Seven”) är Disney-parkerna de mest populära.

Floridas historia

Området upptäcktes av européer år 1512. Spanjoren Juan Ponce de León landsteg på påskdagen (spanska Pascua florída, ”blommande påsk”) och fick därav sitt namn. År 1566 grundlade spanjorerna staden St. Augustine, som är USA:s äldsta ännu bebodda stad. Spanjorerna var inte särskilt intresserade av Florida, då de inte kunde finna naturtillgångar av något större värde, därför lämnades landet som fransk koloni. Genom freden i Paris 1763 övertog Storbritannien Florida. 1783 återlämnades det till spanjorerna, som den 22 februari 1819 sålde området till USA. År 1822 organiserades Florida som ett territorium i USA. Då bestod den vita befolkningen av cirka 10 000 personer mot cirka 4 000 indianer. År 1842 deporterades indianerna till andra sidan av Mississippifloden. Senare har dock sex indianreservat inrättats i Florida. Den 3 mars 1845 blev Florida USA:s 27:e delstat och fick sin flagga år 1900. Under amerikanska inbördeskriget stred Florida på sydstaternas sida.

Floridas flagga

Florida fick sin flagga år 1900. Dess röda andreaskors ska påminna om den brittiska kolonialtiden. Den har samma kors som en del av Storbritanniens flagga.

Florida flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA